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QUESTION PRESENTED 

 
Whether the use of two to three hours of a paralegal’s time at an LSC recipient by the 

Executive Director of that recipient, to support that attorney’s outside practice of law in 
representing a family member, is a permissible use of recipient resources pursuant to 45 C.F.R. 
§ 1604.  
 

BRIEF ANSWER 
 

Part 1604 of the LSC regulations requires recipients to issue written policies regarding the 
outside practice of law by full-time attorneys.  Those policies may permit such outside practice of 
law in limited circumstances.  Section 1604.6(b) permits a recipient’s policy to allow attorneys to 
use “limited amounts” of recipient resources to support permissible categories of the outside 
practice of law, including providing representation to family members.  The regulation does not 
define the “limited amounts” standard except by way of examples set forth in the preamble to the 
regulation.  Neither the language of the regulation, nor the examples provided in the preamble, 
preclude a recipient from defining the use of two to three hours of a paralegal’s time as falling 
within the term “limited use.”  Therefore, unless otherwise prohibited by the recipient’s policy, 
such use of recipient resources is not precluded under the LSC regulations. 
 

At the time the Executive Director engaged in the outside practice of law at issue here, 
the recipient’s personnel manual included provisions permitting outside practice in certain 
specified circumstances.  The personnel manual, however, “strictly prohibited” the use of 
recipient “resources” to support an outside practice matter:  “Use of secretarial, clerical and/or 
corporate resources for any non-Corporation matter is strictly prohibited.”  Given this provision, 
the use of paralegal time in this instance was not permissible. 
 

BACKGROUND 
 

Following a referral from the Office of Inspector General (OIG), the Office of 
Compliance and Enforcement (OCE) has asked for an advisory opinion regarding the use of a 
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paralegal’s time in support of the outside practice of law by the Executive Director of a recipient 
of LSC funding.  Specifically, the Executive Director, who is a “full-time attorney” under the 
definition set forth in 45 C.F.R. § 1604.2, provided representation to a family member in 
a family law case and used two to three hours of a paralegal’s time to support work on the case.  
 

ANALYSIS 
 

The LSC Act requires that “the corporation shall . . . insure that attorneys employed full 
time in legal assistance activities supported in major part by the Corporation refrain from (A) 
any compensated outside practice of law, and (B) any uncompensated outside practice of law 
except as authorized in guidelines promulgated by the Corporation.” 42 U.S.C. § 2996f(a)(4). 
 

Part 1604 of the LSC regulations implements the statutory provision on the outside 
practice of law by full-time attorneys.  45 C.F.R. Part 1604.  Part 1604 “is intended to provide 
guidance to recipients in adopting written policies relating to the outside practice of law by 
recipients’ full-time attorneys.”  Id. § 1604.1.  “Under the standards set forth in [Part 1604], 
recipients are authorized, but not required, to permit attorneys, to the extent that such activities 
do not hinder fulfillment of their overriding responsibility to serve those eligible for assistance 
under the Act, to engage in pro bono legal assistance and comply with the reasonable demands 
made upon them as members of the Bar and as officers of the Court.”  Id. 
 

In particular, section 1604.3(a) requires that “a recipient shall adopt written policies 
governing the outside practice of law by full-time attorneys . . . .”  The policies may permit the 
outside practice of law in limited circumstances, including representation of a family member, 
but only to the extent permitted by the LSC Act and Part 1604.  45 C.F.R. §§ 1604.3(b) and 
1604.4(c)(2).  In those situations, the recipient’s executive director must determine that the 
representation of a non-recipient client is not inconsistent with the attorney’s responsibilities to 
the recipient’s clients: 
 

§ 1604.4 Permissible outside practice.  
A recipient’s written policies may permit a full-time attorney to 
engage in a specific case or matter that constitutes the outside 
practice of law if: 
(a) The director of the recipient or the director’s designee 

determines that representation in such case or matter is 
consistent with the attorney’s responsibilities to the recipient’s 
clients; 

(b) Except as provided in § 1604.7 [court appointments], the 
attorney does not intentionally identify the case or matter with 
the Corporation or the recipient; and 

(c) The attorney is –  
(1) Newly employed and has a professional responsibility 

to close cases from a previous law practice, and does so 
on the attorney’s own time as expeditiously as possible; 
or 
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(2) Acting on behalf of him or herself, a close friend, 
family member or another member of the recipient’s 
staff; or 

(3) Acting on behalf of a religious community, or 
charitable group; or 

(4) Participating in a voluntary pro bono or legal referral 
program affiliated with or sponsored by a bar 
association, other legal organization or religious, 
community or charitable group.  

 
45 C.F.R. § 1604.4 (emphasis added). 
 

Subsections 1604.6(a) and (b) address the use of recipient resources to support a 
full-time attorney’s outside practice of law, including representation of a family member as 
authorized under section 1604.4(c)(2): 

 
§ 1604.6 Use of recipient resources. 
(a) For cases undertaken pursuant to § 1604.4(c)(1) [carryover 
cases from prior employment], a recipient’s written policies may 
permit a full-time attorney to use de minimis amounts of the 
recipient’s resources for permissible outside practice if necessary 
to carry out the attorney’s professional responsibilities, as long as 
the recipient’s resources, whether funded with Corporation or 
private funds, are not used for any activities for which the use of 
such funds is prohibited.  
(b) For cases undertaken pursuant to § 1604.4(c)(2) through (4) 
[including representation of family members], a recipient’s written 
policies may permit a full-time attorney to use limited amounts of 
the recipient’s resources for permissible outside practice if 
necessary to carry out the attorney’s professional responsibilities, 
as long as the recipient’s resources, whether funded with 
Corporation or private funds are not used for any activities for 
which the use of such funds is prohibited. 

 
45 CFR § 1604.6(a) & (b) (emphasis added).  Although recipients “may permit” these uses of 
recipient resources, they are not required to do so.  Furthermore, section 1604.3(b) states that the 
recipient’s written policies “may impose additional restrictions as necessary to meet the 
recipient’s responsibility to clients.” 
 

Part 1604 does not distinguish between the use of human and non-human resources and 
defines neither the “de minimis amounts” standard referenced in section 1604.6(a) nor the 
“limited amounts” standard referenced in section 1604.6(b).  The preamble to the regulation, 
however, provides guidance with respect to both terms:  

 
Under the de minimis standard, an attorney could make a brief 
phone call or use the fax machine during working hours, but would 
have to take leave for court appearances.   
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Under the "limited" standard, in addition to whatever an attorney 
could do under the de minimis standard, the attorney could, for 
example, make a brief court appearance during normal working 
hours without taking leave. An attorney could also be permitted to 
use a program computer or typewriter to prepare pleadings or other 
documents, within reason. However, if the attorney participated in 
a long trial or extended negotiation, he or she would normally be 
required to take leave to do so.  
 
If a recipient has a procedure to identify copying, postage and 
similar costs, and the attorney reimbursed the recipient, the use of 
those resources would also be permissible under either standard. 
This position is consistent with the longstanding LSC policy. 

 
67 Fed. Reg. 67372, 67376 (Dec. 2, 2003) (paragraph breaks added). 
 

In providing guidance concerning the term “limited amounts,” the examples set forth in 
the preamble cover a broad spectrum of potential uses of recipient resources, some that are 
classified as “limited amounts” and some that are not.  At one end of the spectrum, the preamble 
identifies uses of resources that would be considered “limited” – including a brief phone call or 
use of a fax machine during working hours or a “brief court appearance during normal working 
hours without taking leave.”  At the other end of the spectrum, the preamble identifies uses of 
resources that would not be considered “limited” – including participation in “a long trial or 
extended negotiation” (emphasis added).  With respect to the portion of the resource-use 
spectrum in the middle – for example, resource uses falling between a brief court appearance 
and a long trial – the preamble is silent, apparently leaving it to recipients to craft policies more 
specifically addressing the permissible “limited” use of both human and non-human resources 
relating to the outside practice of law. 
 

Turning to the question presented here, the “limited amounts” standard referenced in 
section 1604.6(b) (as opposed to the “de minimis amounts” standard referenced in section 
1604.6(a)) would apply because the Executive Director provided representation to a family 
member in a family law case, pursuant to section 1604.4(c)(2).  As discussed above, the face of 
the regulation does not define “limited amounts,” but instead leaves it to recipients to craft 
policies governing the use of recipient resources in support of outside practice matters and more 
specifically defining the term “limited use.”  Given the language of the regulation, we cannot 
say that a recipient would be precluded from defining the use of two to three hours of a 
paralegal’s time as falling within the term “limited use.” 
 

Application of the guidance provided by the preamble leads to the same conclusion.  The 
examples set forth in the preamble cover a broad spectrum of uses of recipient resources, 
including a “brief court appearance” during normal working hours that is characterized as a 
“limited amount” of a recipient’s resources, and a long trial or extended negotiation that is 
characterized as not being a limited use of such resources.  Again, given the examples set forth 
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in the preamble, we cannot say that a recipient would be precluded from defining the use of two 
to three hours of a paralegal’s time as falling within the term “limited use.” 

 
Having determined that the use of two to three hours of a paralegal’s time is not 

precluded under the LSC regulations, we turn to the question whether such use was permitted 
under the recipient’s policies.  At the time the Executive Director engaged in the outside 
practice at issue here, the recipient’s personnel manual included provisions permitting outside 
practice in certain specified circumstances.  At least three of the limitations contained in the 
recipient’s personnel manual are pertinent to the outside practice involved here. 

 
First, Paragraph F.3. of the recipient’s personnel manual “strictly prohibited” the use of 

recipient “resources” to support an outside practice matter:  “Use of secretarial, clerical and/or 
corporate resources for any non-Corporation matter is strictly prohibited.”  Given this provision, 
the use of paralegal time in this instance was not permissible. 

 
Second, Paragraph F.4. of the recipient’s personnel manual provided that “[w]ork in 

connection with a matter permitted by an exception herein shall not be done during work hours 
(unless time is charged against annual leave or leave without pay for which approval has already 
been granted).”  It is not clear on the present record whether, with respect to the paralegal’s time 
(or his own time), the Executive Director complied with this requirement.  If not, this would be 
an additional ground for concluding that the use of the paralegal time (and his own time) were 
not permissible. 

 
Third, even where a recipient’s policies permit outside practice, the recipient’s executive 

director or a designee must determine, on a case-by-case basis, that the representation of a non-
recipient client is not inconsistent with the attorney’s responsibilities to the recipient’s clients.  
45 CFR § 1604.4(a).  Consistent with this requirement, Paragraph F of the recipient’s personnel 
manual required an attorney wishing to undertake an outside practice matter to notify the 
Executive Director in writing and to receive prior written approval of the Executive Director for 
the matter.  Although both the LSC regulation, 45 CFR § 1604.4(a), and Section F of the 
recipient’s personnel manual are silent on the issue, an executive director would have a clear 
conflict of interest in making a determination whether his or her own proposed outside matter 
would be inconsistent with the executive director’s responsibilities to the recipient’s clients.  
Accordingly, in such instances the executive director should designate someone else – not 
subject to the executive director’s supervision, such as the chair or a member of the recipient’s 
board – to make the determination.  In the matter at issue here, the Executive Director undertook 
the outside matter without seeking approval of anyone other than himself. 

 
Finally, subsequent to the Executive Director’s use of paralegal time, and after OCE sent 

a letter to the recipient inquiring about the outside practice matter at issue here, the recipient 
amended Paragraph F.3. of its personnel manual to permit “limited use” of “Corporate 
resources”:   

 
Limited use of secretarial, clerical and of Corporate resources for 
any non-Corporation matter is allowed.  However, any such time 
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must be voluntary time by any support staff and cannot be required 
of any . . . staff.   
 

Likewise, the recipient amended Paragraph F.4. of its personnel manual to permit outside work 
during “working hours” under very limited circumstances:  

 
Work in connection with a matter permitted by an exception herein 
should not be done during working hours unless it is absolutely 
unavoidable, such as phone calls or court appearances.  Any such 
work conducted during regular working hours should be made up 
by the staff as soon as possible or designated as personal or 
vacation time by the staff member.  

 
These post hoc amendments of the personnel manual do not alter our conclusion: the use of 
paralegal time in this instance was not permissible in view of the recipient’s personnel manual 
provisions in place at the time the outside practice matter was undertaken. 
 

CONCLUSION 

Recipients of LSC funds must adopt written policies governing the outside practice of law 
by their full-time attorneys.  Those policies may permit some outside practice of law within 
certain limitations.  Section 1604.6(b) of the LSC regulations permits a recipient’s policy to apply 
a “limited amounts” standard for the use of recipient resources to support an attorney’s 
permissible representation of family members.  The “limited amounts” standard, however, is not 
defined except by way of examples given in the preamble.  Neither the language of the 
regulation, nor the examples provided in the preamble, preclude a recipient from defining the 
use of two to three hours of a paralegal’s time as falling within the term “limited use.”  
Accordingly, the LSC regulations do not preclude a recipient from permitting such use of 
recipient resources as a “limited use” under its written policies. 

 
In this instance, however, at the time the Executive Director engaged in the outside 

practice at issue, the recipient’s personnel manual “strictly prohibited” the use of recipient 
“resources” to support an outside practice matter.  Accordingly, the use of paralegal time in this 
instance was not permissible. 
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